Helsingin yliopiston päärakennus

Sijainti: Helsinki 
Kategoria: Opetusrakennus 
Toteutusajankohta: Vaihe 1. 2018-2021, Vaihe 2. 2021-2023 
Tilaaja: YIT Suomi Oy 
Laajuus: Vaihe 1. 11000 brm2, Vaihe 2.11500 brm2 
Pääsuunnittelu:  Jeskanen-Repo-Teränne Arkkitehdit Oy 
Pääurakoitsija: YIT Suomi Oy 
Toteutusmuoto:  Projektiallianssi 
Toimeksiannon sisältö: Sähkö-, tele-, turva-, automaatio ja valaistussuunnittelu  
Rakennustoimenpide: Peruskorjaus 
Suojelu: Kyllä 

Helsingin yliopiston päärakennus on vuonna 1832 valmistunut, Carl Ludvig Engelin suunnittelema empirerakennus Helsingin Senaatintorilla. Rakennus kuuluu Engelin keskeisimpiin töihin. Se laajennettiin 1930-luvulla korttelin kokoiseksi arkkitehti J. S. Sirénin suunnitelmien mukaan. Päärakennuksen suuri juhlasali on yliopiston juhlavin tila, jossa järjestetään muun muassa lukuvuoden juhlalliset avajaiset sekä maisterin- ja tohtorinpromootiot. Salia käytetään myös konserttisalina. 

Uudistukset tehdään historiaa kunnioittaen niin, että ulkonäkö yksityiskohtia myöten säilyy alkuperäisen mukaisena.

Korjauksessa talotekniikkaa uudistetaan, esteettömyyttä parannetaan ja opetustiloja modernisoidaan. Uudistukset tehdään historiaa kunnioittaen niin, että ulkonäkö yksityiskohtia myöten säilyy alkuperäisen mukaisena. Opiskelutilat modernisoidaan ja suunnitellaan muuntojoustaviksi ja monikäyttöisiksi, julkisivu kunnostetaan ja kattorakenteet uusitaan. Hankkeen kustannusarvio on n. 80 M€. 

Suunnittelua on tehty tiukassa yhteystyössä museoviraston, käyttäjien ja urakoitsijoiden kanssa.  

Hanke on sisältänyt laajan nykyisten historiallisten valaisimen inventoinnin ja restaurointisuunnittelun. Johtoreitteinä on käytetty lattioita erittäin suuressa määrässä ja sähköpisteiden kaapeloinnit ja reitit on kartoitettu ja sovittu lähes piste pisteeltä yhdessä työmaalla. 

Rakennus sisältää useita opetus- ja juhlatiloja, joihin suunniteltiin laajat AV-järjestelmät. Rakennuksen valaistusta ohjataan KNX-järjestelmällä, joka on integroitu mm. AV-järjestelmään. 

Kohde valittiin Vuoden työmaaksi vuonna 2020.