Länsimetro

Sijainti: Helsinki ja Espoo 
Kategoria: Liikenteen rakennukset 
Toteutusajankohta: RUO-MAK 2009-2017, MAK-KIL 2015-2024 
Tilaaja: Länsimetro Oy 
Laajuus: n.20000 brm2/asema, ratatunnelit 
Pääsuunnittelu: Arkkitehtitoimisto CJN Oy (asemilla omat arkkitehdit) 
Pääurakoitsija: Asema ja ratatunnelikohtaiset urakoitsijat 
Toteutusmuoto: 1.vaihe Jaettu urakka, 2.vaihe PJU 
Toimeksiannon sisältö: Sähkö-, tele-, turva-, automaatio ja valaistussuunnittelu  
Rakennustoimenpide: Uudisrakennus 
Työmaan nettisivut: https://www.lansimetro.fi/ 

Ensimmäisessä vaiheessa rakennettiin metrolinja Ruoholahdesta Matinkylään. Ensimmäinen vaihe koostui kahdeksasta asemasta ja 14 km pituisesta ratalinjasta poistumiskuiluineen. Toisessa vaiheessa rakennettiin viisi uutta asemaa Matinkylästä Kivenlahteen sekä 7km pituinen ratalinja. Espoonlahden aseman ja kauppakeskus Lippulaivan yhteyteen rakennettiin Espoonlahden bussiterminaali. Länsimetron tavoitteena oli rakentaa omaleimaisia, vetovoimaisia ja arkkitehtuuriltaan miellyttäviä ja materiaaleiltaan kestäviä metroasemia. 

Hanke on ”once time in the lifetime” tyyppinen megaluokan hanke, joita ei Suomessa ole ennen tehty.

Nissinen laati ensimmäisessä vaiheessa suunnitelmat Sähköinsinööritoimisto Niemistö Oy:n kanssa ja toisessa vaiheessa konsulttiryhmään liittyi Granlund Oy. 

Hanke on ”once time in the lifetime” tyyppinen megaluokan hanke, joita ei Suomessa ole ennen tehty. Kiireisimmässä vaiheessa hanke on työllistänyt 80% yrityksen henkilökunnasta. Ensimmäisen vaiheen kustannukset olivat 1186 M€ ja toisen vaiheen 1159 M€. 

Maailman turvallisimmaksi metroksi vaatimattomasti kutsuttu hankekokonaisuus on sisältänyt merkittävän määrän suunnitelmien hyväksyntöjä, malliasennuksia ja katselmuksia eri tahojen kanssa.  

Hanke on työllistänyt perussuunnittelutyön lisäksi merkittävillä valvonta- ja käyttöönottotöillään. Lisäksi hankkeelle kehitettiin oma huoltokirjajärjestelmä, jonka dokumenttien laadintaan suunnittelijat osallistuivat. 

Metron ensimmäisen vaihe voitti vuonna 2019 vuoden sisävalaistuskohde palkinnon ja vuonna 2020 se palkittiin Nordi Lighting Design Award 2020 palkinnolla.